18 marras
Keihäänheitto on yleisurheilua

Lajiliittojen palkkatasot tarkastelussa – huimaa henkilöstön palkitsemista, urheilija elää köyhyysrajalla

Suomessa kilpaurheilijoiden tulotaso on ollut jatkuvasti jopa köyhyysrajan alapuolella. Samaan aikaan lajiliitot ovat päässeet nauttimaan kasvavista tukirahoista viime vuosien aikana. Lajiliitot ovat saaneet valtiolta avustuksia ja ne tuet ovat edelleen kasvusuhdanteessa. 2000-luvun alusta avustukset ovat kasvaneet jo 64 prosenttia. Minne rahat sitten menevät? Voiko tosiaan olla niin että miljoonapotista ei heru tarpeeksi sen kovimman työn tekijälle eli urheilijoille?

Lajiliittojen rahan kulutusta on tutkittu viime aikoina Ylen toimesta. Lähiaikoina tehdyistä selvityksistä piirtyy huolestuttava kuva urheilujärjestelmästä, jossa itse urheilijaa tuetaan niin alhaisin varoin, että nämä joutuvat jopa talousvaikeuksiin. Samaan aikaan varoja investoidaan muun muassa urheilun rakenteisiin sekä erilaisiin liikuntajärjestöihin. Vuodesta 2002 lähtien lajiliitot ovat vastaanottaneet jopa 64 prosenttia enemmän tukia, mutta urheilija näkee tästä vain jäävuoren huipun. Määrärahat katoavat muun muassa henkilöstökuluihin kuten palkkoihin sekä organisaation kasvattamiseen.

Kilpa- ja huippu-urheilun lajiliittojen palkkatasot ovat saaneet viime aikoina hämmästyttävän suuria nostoja. Kun vuonna 2005 kaikkien lajiliittojen kesken henkilöstökustannukset olivat noin 19 miljoonaa euroa, vuonna 2014 luku oli ehtinyt jo miltei kaksinkertaistua 34 miljoonaan euroon. Keskimääräinen vuosipalkka oli ehtinyt kivuta 39 000 eurosta jo noin 51 000 euroon. Suomen Urheiluliitto on maksanut vuodesta 2010 lähtien yli 1,6 miljoonaa euroa palkkakuluina, huolimatta niistä taloudellisista vaikeuksista, joihin se ajautui vuoden 2012 EM-kisojen vuoksi. Liitto joka työllistää noin 30 työntekijää, maksaa tällä hetkellä 20 000 – 30 000 pelkkinä etuina johtoportaalleen.

Yle on julkaissut tietoa myös kilpaurheilijoiden palkkakehityksestä. Yle Urheilu toteaa että huippu-urheilijoiden toimeentulo ei ole tänä aikana parantunut, vaikka tukia saadaan entistä enemmän ja lajiliittojen palkkatasot jatkavat kipuamistaan. Kyselyn mukaan yli puolet urheilijoista tienaa vain alle 1200 euroa kuukaudessa. Tämä toimeentulon taso ei aina riitä pitämään urheilijan taloutta tasapainossa vaan nämä saattavat elää köyhyysrajalla.

Kuva: Yle Urheilu