02 huhti

Kertoimet, todennäköisyys sekä muuta vedonlyönnin teoriaa

Kertoimella tarkoitetaan todennäköisyyden käänteislukua. Tämän laskukaava on 1/todennäköisyys. Kertoimesta voidaan samoin laskea todennäköisyys käänteistä kaavaa käyttämällä. Lisäksi laskutoimitusta suorittaessa pitää ottaa huomioon vedonlyöntitoimiston voittomarginaali.

Pelaajan etu

Vaikka vedonlyöntitoimiston voittomarginaalista voisi päätellä että pitkällä tähtäimellä pelaajan olisi vaikea veikata voitollisesti, tämä ei aina pidä paikkaansa muutaman pelaajalle jäävän edun vuoksi. Yleensä vedonlyöntitoimisto asettaa kertoimensa aikaisin, välillä monta päivää ennen tapahtumaa. Tämän jälkeen asiakkaan on vielä mahdollista tarkkailla ja kuulostella tilannetta, keräten samalla kaiken saatavilla olevan informaation. On mahdollista että avainpelaaja loukkaantuu ennen tärkeää ottelua tai että kokoonpanoon tulee viime hetken muutoksia. Lisäksi vedonvälittäjä huomioi yleensä suuren yleisön käytöksen ja perustaa kerroinpäätöksensä sille. Tämä tarkoittaa sitä että ehdottomien ennakkosuosikkien kertoimet laskevat oikeaa todennäköisyyttä alemmas ja heikomman joukkueen tai urheilijan kerroin taas nousee ylikertoimeksi, jota veikkaajan kannattaa käyttää hyväksi.

Miten veikkaamalla voi voittaa

Voittava pelaaminen perustuu vedonvälittäjien virhearvioiden hyödyntämiseen. Voitokas pelaaja arvioi itse veikkauskohteensa todennäköisyydet ja silloin kun vedonvälittäjä asettaa kohteelle suuremman kertoimen kuin todennäköisyys antaa myöden, kannattaa asettaa veto.

Miten todennäköisyydet määritellään

Todennäköisyyksiä voidaan arvioida eri menetelmiä käyttämällä. Tyypillisimpiä näistä ovat voimalukuihin pohjautuva järjestelmä sekä maaliodotusarvoihin pohjautuva järjestelmä. Usein pelaajat eivät jaa yksityiskohtaista tietoa käyttämistään menetelmistä jotta voittoisa veikkaaminen ei loppuisi.

Panosten asettaminen

Yksi tavallisimmista panostusmenetelmistä on tasapanostus. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että pelattuihin vetokohteisiin sijoitetaan sama määrä rahaa. Tyypillisesti harrastelijat saattavat käyttää panoksena myös vedonlyöntitoimiston minimipanosta, jolloin kassan hallinta on helpompaa.

Kellyn kaava taas pohjautuu pelikassan optimaaliseen kasvattamiseen. Kellyn kaava tähtää pelikassan kasvun maksimointiin, mutta käytännössä kaava saattaa suositella liiankin suurta panostusta kullekin vedolle. Tällöin ylikerroin muuttuu liian tappiolliseksi. Jotkut pelaajat käyttävät jakajaa, jonka tarkoitus on kontrolloida liian suurta pelikassan heilahtelua, hallitakseen riskejä.

Pelikassan hallinta

Pelikassan hallinta tarkoittaa maltillista panostamista niin ammattilaisilta kuin harrastelijoiltakin. Maksimipanos kannattaa pitää 2-5% pelikassan suuruudesta. Vaikka Kellyn kaava suosittelisikin korkeampaa panosta, yli 5% panosta pelikassaan nähden ei kannata tehdä. Tämän nyrkkisäännön muistamalla vähennät riskiäsi huomattavasti.

Kuva: Wikipedia Veikkaus